Een UV filter blokkeert onzichtbare UV-straling die in een foto kan resulteren in een blauwe kleurzweem. Dit effect is met name merkbaar in de verte, en vooral bij veel zonlicht. Het is dus zeker aan te raden om een goed UV filter mee te nemen op vakantie naar de zon!
Wanneer een UV Filter gebruiken?
Bij de zee en in de bergen hebben foto’s meer last van het UV-licht. Bij landschapsfoto’s is in de verte vaak weinig detail te onderscheiden (“haze”). Een UV-filter blokkeert de UV-straling waardoor blauwe kleurzwemen geminimaliseerd worden. De foto’s worden ook in zijn geheel minder overheersend blauw. Het kan dus in de buitenlucht nooit kwaad een UV filter continu te laten zitten, al zal het effect ervan bij veel zonlicht pas echt merkbaar worden.
Een UV Filter als bescherming?
Veel mensen kopen een UV-filter ook als bescherming van de lens, omdat het in de regel de goedkoopste filters zijn. Het is echter beter om een UV-filter ook echt alleen bij veel (zon)licht te gebruiken en niet de hele tijd te laten zitten. Hier kan je veel beter een protect-filter voor nemen. Zo’n “clear” filter is ook echt bedoeld om de hele tijd te laten zitten, een UV filter eigenlijk niet. Binnenhuis kan een UV filter soms leiden tot ongewenste reflecties van bijvoorbeeld lampen, met name als het donker wordt. Het is dus beter om ieder filter te gebruiken voor het doel waarvoor het gemaakt is.